Διατροφική αξία

Χάρη στη μοναδική τους διατροφική αξία και τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται αυτή για τον άνθρωπο, τα ψάρια κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην πυραμίδα της μεσογειακής δίαιτας. Παρακάτω θα βρείτε λεπτομέρειες αναφορικά με το διατροφικό προφίλ- και όχι μόνο- των ψαριών που απαρτίζουν την γκάμα παραγωγής της ΒΙΑΛΚΟ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

fish_0

Σαρδέλλα (Sardina pilchardus)

Από τα πιο διαδεδομένα ψάρια στα νερά της Μεσογείου, η σαρδέλα επάξια έχει κατακτήσει μια θέση στη  μαγειρική παράδοση της Ελλάδας. Πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες D και Β12 αλλά  και σε πρωτεΐνες, η σαρδέλλα αποτελεί μια εξαιρετική τροφή καθώς συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη θωράκιση του οργανισμού έναντι χρόνιων ασθενειών μεταξύ των οποίων η αρθρίτιδα και ο καρκίνος, ενώ, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η συστηματική κατανάλωσή της ενισχύει την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γαύρος (Engraulis encrasicolus)

Είναι η αφύη των αρχαίων Ελλήνων, το χαψί των Τούρκων και η αντσούγια για τους μερακλήδες σε όλο τον κόσμο. Ο γαύρος, που ψαρεύεται στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί ένα πρώτης τάξεως έδεσμα νωπός, σε κονσέρβα ή ως αντσούγια. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού οφείλει τη βιολογική του αξία στην υψηλή περιεκτότητά του σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ, παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή σεληνίου και νιασίνης. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.

Σκουμπρί (Scomber scombrus)

Το σκουμπρί γνωστό και ως τσίρος ή λιπαρίτης αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες τσίπουρου ή ούζου, ενώ παραδοσιακά στην ελληνική κουζίνα καταναλώνεται και καπνιστό ως συνοδευτικό οσπρίων. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη B 12, ενώ περιέχει τη διπλάσια ποσότητα  των ευεργετικών Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σύγκριση προς τον σολωμό. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή  του φωσφολιπιδίου φωσφατιδυλοσερίνη, η οποία θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με Alzheimer’s ή συναφείς νόσους.

Ρέγγα (Clupea harengus)

Η ρέγγα με την έντονη ιδιαίτερη γεύση της συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών βρώσιμων ψαριών, ενώ από διατροφικής άποψης συνιστά εξαιρετική πηγή φωσφόρου και σεληνίου. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στην αύξηση της «καλής χοληστερόλης» ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα.  Καπνιστή η ρέγγα αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για ούζο, τσίπουρο και όσπρια.

Τόνος (Thunnus)

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο εμπορικά βρώσιμο ψάρι παγκοσμίως. Κονσερβοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε καταναλώνεται κυρίως σε σαλάτες, σάντουιτς και σάλτσες ζυμαρικών. Η χαμηλή του θερμιδική αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη της θρεπτικότητάς του, καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.